Sök:

Sökresultat:

2232 Uppsatser om Synen pć arbetarklassen - Sida 1 av 149

Ungsocialisternas arbetarklass. En analys av synen pÄ arbetarklassen i tidningarna Brand och Nya Folkviljan 1909-1910

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka ungsocialisternas förestÀllningar om arbetarklassen. Den teoretiska utgÄngspunkten för undersökningen Àr tanken om att klass Àr nÄgot som skapas genom sprÄket som utvecklats av bland andra E P Thompson, Gerath Stedman Jones och Joan Scott. 1910 bildades en ny nationell fackförening i Sverige, Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC), vilket markerar undersökningen början och slut. Ungsocialisterna var drivande i bildandet av SAC och dÀrför Àr det intressant att studera deras syn pÄ den klass de ville organisera. Materialet för studien bestÄr av ungsocialisternas tvÄ officiella tidningsorgan ? Brand och Nya Folkviljan ? under perioden 1909-1910.

KlassamhÀllet och ohÀlsan : en sociologisk analys av den ojÀmlika hÀlsan

Uppsatsen syftet var att förklara varför arbetarklassen Àr sjukare Àn andra yrkesverksamma grupper med hjÀlp av Marx och Webers teorier. ForskningsfrÄgan formulerades sÄ hÀr: GÄr det att anvÀnda Karl Marx och Max Webers teorier för att förklara det faktum att arbetarklassen Àr mer drabbade av ohÀlsa Àn övriga klasser? Studien gjordes uteslutande utifrÄn litteratur som behandlade Àmnena klass och ohÀlsa. Marx och Webers teorier hÀmtades frÄn översÀttningar av originalkÀllor. Materialet anlyserades sedan under tre rubriker: "arbetet", "företaget" och "samhÀllet".

Alkoholens inverkan pÄ misshandelsbrottensgÀrningspersoner och offer : - kring motbokens införande

Syftet med undersökningen Àr att se hur alkoholen pÄverkade gÀrningspersoner och brottsoffervid misshandelsfall i Halmstad 1915 till 1925. Jag vill klargöra vem som var offer, det villsÀga offrens socialklass och kön. Jag tittar ocksÄ pÄ vilken pÄverkan alkoholen hade kopplattill just dessa faktorer.Att det fanns ett samband mellan alkoholkonsumtion och misshandelsbrottslighet pÄ ettnationellt plan var kÀnt sedan tidigare. Det hade emellertid aldrig gjorts nÄgon undersökningpÄ ett lokalt plan i Halmstad. Det finns inte heller nÄgon specifik forskning pÄ brottsoffren idessa fall.

Ett möte mellan historiedidaktiken och datorspel : En historiedidaktisk studie av datorspel som pÄverkande kraft pÄ spelarens historiekunskaper och historiemedvetande

Syftet med undersökningen Àr att se hur alkoholen pÄverkade gÀrningspersoner och brottsoffervid misshandelsfall i Halmstad 1915 till 1925. Jag vill klargöra vem som var offer, det villsÀga offrens socialklass och kön. Jag tittar ocksÄ pÄ vilken pÄverkan alkoholen hade kopplattill just dessa faktorer.Att det fanns ett samband mellan alkoholkonsumtion och misshandelsbrottslighet pÄ ettnationellt plan var kÀnt sedan tidigare. Det hade emellertid aldrig gjorts nÄgon undersökningpÄ ett lokalt plan i Halmstad. Det finns inte heller nÄgon specifik forskning pÄ brottsoffren idessa fall.

Mellan arbete och arbetslöshet: Ungdomars upplevelser, attityder och sociala nÀtverk

Detta Àr en kvalitativ studie om tre ungdomar i Äldrarna 19-25 Är som Àr arbetslösa och tre som har fÄtt arbete hemmahörande i tre kommuner i Norrbotten. De teoretiska begrepp som anvÀnds Àr sociala nÀtverk, socialt kapital, social uteslutning och anstÀllningstrygghet samt studier av Willis (1983), Bolinder (2006), Piippola (2010) och HÄkansson (2011). Syftet med studien Àr att undersöka ungdomars upplevelse och attityder till arbete, arbetslöshet, utbildning och framtid samt vad finns det för faktorer som leder till arbete.De flesta av informanterna lider av arbetslösheten och de som nyligt erhÄllit arbete vÀrderar det högt och det kan möjliggöra ett eget boende. De tillfÀlliga och deltidsarbeten som finns tillgÀngliga för ungdomar hindrar dock vuxenblivandet och skjuter upp framtida inkomster, föreningsdeltagande och egen familjebildning. Arbetslöshet och lÄga inkomster gör det svÄrare att komma in pÄ bostadsmarknaden.

Klass, utbildning och reproduktion: tre studenters tankar och upplevelser av mötet med högre studier

Problem/Bakgrund: Snedrekryteringen till universitet och högskolor, utifrÄn klass, har endast förÀndrats marginellt de senaste decennierna. Trots politiska reformer Àr arbetarklassen fortfarande underrepresenterad.Syfte: Syftet har varit att beskriva och förklara hur individer med arbetarklassbakgrund upplever sitt val, möte och eventuella reproduktion av högre studier. Vidare har det varit att se om de har gemensamma erfarenheter med andra i samma situation, om de har upplevt svÄrigheter eller fördelar i mötet med utbildning som kan hÀrledas ur deras klassbakgrund.Uppsatsens utgÄngspunkter och undersökningens upplÀggning: Jag har utgÄtt frÄn att individer med arbetarklassbakgrund, som minoritet pÄ högre utbildning Àr med om upplevelser som grundas i deras sociala bakgrund. DÀrför har jag valt att samla in mitt empiriska material genom att göra intervjuer med tre individer ur arbetarklassen som valt att lÀsa vidare. Det empiriska materialet har tolkats med hjÀlp av teorier av Pierre Bourdieu, Thomas Ziehe och en del forskning kring klassresenÀrer, frÀmst Mats Trondman.Slutsatser/resultat: Jag har funnit en del faktorer i den sociala bakgrunden som överensstÀmmer samt skiljer sig mot vad tidigare forskning kring klassresor diskuterat.

Borgerlighetens ideal ? arbetarnas verklighet. : En studie om Stora Tuna barnavÄrdsnÀmnds arbete 1903-1917.

Syftet med denna uppsats har varit att studera hur barnavÄrdsnÀmnden i Stora Tuna verkstÀllde lagstiftningen om uppfostran Ät vanartade och i sedligt avseende försummade barn. För att uppnÄ syftet med studien har barnavÄrdsnÀmndens ledamöter undersökts, lika sÄ de anmÀlda barnen. Vad anmÀldes de för, vilka blev konsekvenserna och vilka var det som stod för anmÀlningarna? Resultaten jÀmförs med tidigare forskning frÄn andra platser. Huvudsakligen har protokoll frÄn barnavÄrdsnÀmndens sammantrÀden mellan 1903 och 1917 anvÀnts för att besvara frÄgestÀllningarna. Resultatet visar att en klar majoritet av nÀmndens ledamöter representerade medelklassen eller överklassen, endast ett fÄtal kom frÄn arbetarklassen.

Gefle Baptistförsamling 1880-1906 : social sammansÀttning och moralisk disciplinering

Min hypotes Àr att Gefle Baptistförsamlingen borde vara en arbetarförsamling. Mitt huvudsyfte Àr att göra en social klassificering av Gefle Baptistförsamling vad gÀller klass, kön och Älder. Ett annat syfte Àr att undersöka vad Gefle Baptistförsamling ansÄg vara viktig information om sina medlemmar samt att undersöka om vilka medlemmar som blev uteslutna frÄn församlingen och varför. Klassificeringsschemat har hÀmtats frÄn Sven Lundkvist och tillÀgg pÄ schemat har gjorts av mig sjÀlv och Udd. Arbetarklassen utgjorde liksom kvinnorna en stor majoritet i församlingen, medan styrelsen utgjordes av mÀn, troligen frÄn medelklassen.

Kristendomens syn pÄ djur: en modern djurvÀnlig kristendom kontra den traditionella kristna synen pÄ djur

I denna uppsats utreder jag tvÄ olika kristna sÀtt att se pÄ djur. Dels undersöker jag den historiskt sett vanligaste kristna synen pÄ djur, som jag har valt att kalla för den traditionella kristna synen. Dels undersöker jag en mer modern och djurvÀnlig kristendoms syn pÄ djur, som jag har valt att kalla för en alternativ syn. Jag har utfört detta i form av en litteraturstudie utifrÄn en hermeneutisk metod. Den alternativa kristna synen skÀnker djuren en större betydelse i den kristna lÀran Àn den traditionella synen pÄ djur.

Kampen om berÀttelsen

Den hÀr studien bygger pÄ analys av fyra litterÀra verk som utspelar sig i Malmö efter stadens industriella epok. Verken sÀtts i relation till produktionen av Kunskapsstaden, i syfte att ifrÄgasÀtta dels förestÀllningen om arbetarklassens försvinnande i det postindu- striella samhÀllet och dels den variation och mÄngfald som postmodernismen menar har ersatt de stora berÀttelserna. UtifrÄn litteratursociologisk speglingsteori undersöker jag hur en eventuell arbetar- klass skildras i Fredrik Ekelunds m/s Tiden och i Kristian Lundbergs Yarden, i vilket maktförhÄllande huvudpersonerna stÄr gentemot den bild av staden som Malmö Stad marknadsför samt hur de hanterar det. Slutsatsen blir att arbetarklassen, enligt romaner- na, finns, men att den osynliggörs och splittras, dels av den dominerande berÀttelsen om staden och samtiden, och dels av ett system som bygger pÄ motsÀttningen mellan arbete och kapital. MotstÄndet formuleras i bÄda romanerna i form av det egna sprÄket och den egna berÀttelsen, som motbild mot det/den dominerande. I Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari och Jag Àr Zlatan Ibrahimovic av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz undersöker jag hur annorlundahet produce- ras och reproduceras och diskuterar det i relation till idéer om kollektiv identitet. Jag vi- sar hur det annorlunda konstrueras i kontrast mot en förestÀlld svensk norm och hur ett förestÀllt vi pÄ sÄ vis skapas gentemot ett förestÀllt dem.

Identiteter i konflikt, En studie av dagspressens formering av identitetskategorierna "strejkande" och "strejkbrytare" i Malmö 1926

I denna uppsats studerar jag hur dagspressen formerar identitetskategorierna strejkande och strejkbrytare under en period av nio veckor, dÄ strejken vid Wahlgren & Nordqvists papperslager i Malmö utspelade sig, Är 1926. Vid nÀmnda strejk anstÀllde arbetsgivaren strejkbrytare för att försvaga fackföreningens och de strejkande arbetarnas förhandlingsposition. Detta ledde till att konflikten trappades upp och stora demonstrationer utspelade sig i Limhamn dÀr strejkbrytarna inlogerades. I dagspressen uppstod meningsstrid mellan framförallt den socialdemokratiska tidningen Arbetet och den moderata SkÄnska Aftonbladet dÀr man tog ut sina positioner för att antingen legitimera eller delegitimera strejken. I denna meningsstrid var formeringen av identitetskategorierna strejkande och strejkbrytare centrala.

Arbetslinjen, stöd eller styrmedel? : En kritisk diskursanalys av synen pÄ arbete och arbetslöshet i en mediekontext.

Studien syftar till att belysa synen pÄ arbetslöshet som samhÀllsproblem, genom att studera begreppet ?arbetslinjen?. Studien har tre fokuspunkter: synen pÄ den arbetslöse, vÀrdet av arbete respektive hur staten kan motverka arbetslöshet. Studien utgÄr ifrÄn en massmedial arena under valrörelsen Är 2006 och med ett empiriskt material hÀmtat frÄn Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Studien tar sin grund i ett socialkonstruktionistiskt synsÀtt och anvÀnder sig av metoden kritisk diskursanalys.I studien framkommer tvÄ bilder av synen pÄ arbetslöshet; antingen Àr det individens skyldighet att vara anstÀllningsbar eller statens plikt att skapa en arbetsmarkand som anpassas till individen.Studien avslutas med en diskussion kring relationen mellan staten och dess medborgare utifrÄn synen pÄ arbetsmoral samt hur statens ÄtgÀrder för att bekÀmpa arbetslöshet blir legitima. .

Synen pÄ gymnasiesÀrskoleeleven : En diskursanalys av tvÄ lÀroplaner

Det hÀr arbetet handlar om synen pÄ gymnasiesÀrskoleeleven. Det övergripande syftet med arbetet Àr att studera synen pÄ gymnasiesÀrskoleeleven i tvÄ lÀroplaner, dÀr Àven synen pÄ bedömning av gymnasiesÀrskoleeleven Àr intressant. I en inledande bakgrund beskrivs styrdokument inom gymnasiesÀrskolan, lÀroplansteori samt bedömning. FortsÀttningsvis presenteras den diskursanalytiska metoden frÄn Foucaults, Faircloughs, Laclau och Mouffes perspektiv och begrepp. I arbetet betonas sprÄkets betydelse i diskursanalysen, hur förskjutningar i sprÄket pÄverkar synen pÄ gymnasiesÀrskoleeleven.I resultatdelen redovisas utdrag frÄn delar av lÀroplanerna, Lpf 94 och Gys13, samt de tvÄ statliga utredningar som ledde till lÀroplanerna.

Konflikthantering: Pedagogers arbete med konflikter mellan barn i skola och fritidshem

Syftet med denna studie har varit att fÄ och skapa förstÄelse för hur pedagoger beskriver och förstÄr konflikter mellan barn samt hur de arbetar för att förebygga destruktiva konflikter. Jag inleder studien med min teoretiska referensram som bestÄr av olika perspektiv pÄ konflikthantering: den undvikande synen, den naturliga synen, den vitaliserande, interaktiva synen, harmoni-eller konsensusperspektivet och konfliktperspektivet. Det sociokulturella perspektivet anvÀnds för att lÀrande sker via kommunikation och i socialt samspel med andra. Som metodval utgick jag frÄn en kvalitativ ansats dÀr Àven den kvalitativa intervjun var mitt metodval. Resultatet pekade pÄ att pedagogerna bejakar konstruktiva konflikter som positiva och lÀrorika, vilket Àr i enlighet med konfliktperspektivet, den naturliga synen och den vitaliserande, interaktiva synen.

Arbetsbiens kÀrlek i Sverige : Alexandra Kollontaj i svensk debatt under mellankrigstiden

Uppsatsen tar sin utgÄngspunkt i det svenska mottagandet av Alexandra Kollontajs novellsamling Arbetsbiens kÀrlek, och undersöker vidare hur hennes texter i svensk press infogades i den svenska mellankrigstidens debatt om kvinnofrÄgor. Som bakgrund anvÀnds ocksÄ Kollontajs teoretiska verk Den nya moralen och arbetarklassen (1923) samt Kvinnans stÀllning i den ekonomiska samhÀllsutvecklingen (1926), de tvÄ verk av Kollontaj som fanns tillgÀngliga pÄ svenska vid denna tid..

1 NĂ€sta sida ->